Social Talks – en almennyttig forening

En almennyttig forening

  • Familieafdeling
  • Udfører

Højkonfliktsager: Hvordan bevarer vi barnets perspektiv?

Hvordan undgår vi, at børns perspektiver og følelser bliver overset i konflikter mellem forældrene? Dette seminar sætter fokus på de dynamikker, der skygger for børnenes behov, og hvordan vi kan forebygge konflikter og arbejde helhedsorienteret i højkonfliktsager.

Talks

Sarah Alminde

Barndomsforsker, Roskilde Universitet

Sarah er forsker på RUC Og har været involveret i flere forsknings- og udviklingsprojekter på det familieretlige felt. Sarah er særligt optaget af, hvordan børns perspektiver bliver til, bliver positioneret og inddraget i familieretlige sager samt hvordan indsatsen i det familieretlige system og børns hverdagsliv fortsat kan udvikle sig i en positiv retning. I denne talk formidler Sarah viden og erfaringer, som hun har høstet fra sin forskning – særligt om vigtigheden i at inddrage og at forstå barnet, som befinder sig i midten af forældrenes indbyrdes konflikt. Hun understreger, hvordan barnets perspektiv bliver udgrænset, når begrebet forældrefremmedgørelse kommer i spil og giver konkrete bud på, hvordan man som myndighedsperson kan navigere for at skabe bedre samarbejde mellem parterne og med barnet i centrum i forløb præget af høj konflikt.

Iben Elene Oksfeldt

Psykolog, Litehouse Consult

Siden 2013 har Iben udelukkende beskæftiget sig med komplekse samværssager som partsrepræsentant. Iben følger og støtter forældrene i forløb, som ofte kendetegnes ved et højt konfliktniveau og påstande om psykisk eller fysisk vold og overgreb. Tidligere par har fælles børn sammen, hvor konflikterne i parforholdet fortsætter og ofte fører til kamp om samvær, bopæl og forældremyndighed i Familieretshuset og i Familieretten. Klienterne er ofte mærket af belastningsreaktioner som en konsekvens af en længerevarende konfliktfyldt relation til en tidligere ægtefælle eller samlever. I denne talk formidler Iben sine erfaringer med disse forløb og zoomer ind på begrebet forældrefremmedgørelse med fokus på, hvad begrebet er udtryk for, når det dukker op, og hvilke negative konsekvenser, som det har.
Hvad handler dette seminar om?

I højkonfliktsager mellem forældre kan fokus let forskyde sig væk fra barnets trivsel og perspektiv. Forældrefremmedgørelse er et aktuelt og omdiskuteret begreb i det familieretlige system. Når begrebet dukker op, så skifter fokus ofte væk fra barnet og dets behov til forældrenes konflikt. I stedet for at dykke ned i forældrenes historik og dynamikker bliver konflikterne ofte tolket gennem forsimplede rammer. De ender med ofte at stå i vejen for at forstå, hvad barnet virkelig oplever og har brug for samt hvad der kan være brugbare løsninger.

Dette seminar sætter fokus på, hvordan komplekse problemer som vold, utryghed og mistillid kan blive overset i forståelsen af familiekonflikter. To oplægsholdere vil fra hvert sit perspektiv belyse, hvordan systemet utilsigtet kan forværre konflikterne og underminere børns perspektiver. De giver konkrete eksempler og redskaber til, at man som myndighedsperson kan navigere bedre i disse svære forløb.

Målet er at skabe en bedre forståelse af de svære dynamikker, herunder hvad man skal være opmærksom på, når begrebet forældrefremmedgørelse kommer i spil. Målet er også at vise, hvordan en helhedsorienteret og lyttende tilgang kan føre til løsninger, der reelt hjælper børnene og forældrene videre.

Hvorfor er dette tema vigtigt?

I bestræbelserne på at løse forældrekonflikter kan børns egne perspektiver forsvinde. Når deres stemme og følelser ses som påvirket eller manipuleret, overser vi, at deres oplevelser er reelle og formet af den kontekst og virkelighed, de er en del af. Samtidig risikerer vi at overse alvorlige problemer som vold og utryghed. For at sikre børns trivsel, må vi blive bedre til at iagttage, forstå og arbejde med de underliggende dynamikker i familierne.

Hvem er dette relevant for?

Dette seminar er for alle, der arbejder med familier og børn i konfliktfyldte situationer: sagsbehandlere, jurister, psykologer, socialrådgivere, lærere og pædagoger. Det er også relevant for organisationer og beslutningstagere, der ønsker en mere nuanceret forståelse af, hvordan komplekse familiedynamikker kan håndteres bedre.

Hvorfor skal I være med?

Seminaret giver jer indsigt i, hvordan børns perspektiver kan bringes frem i højkonfliktsager, og hvordan man undgår, at konflikter mellem forældre kommer til at overskygge barnets behov. I får konkrete redskaber og eksempler på god praksis, der sikrer en helhedsorienteret tilgang, hvor barnets trivsel er i fokus.

Hybridseminaret foregår via Zoom.

I dette seminar kan du kun deltage som gruppe. 

Vi streamer oplæg (talks) ud til jer. Når I har set oplæggene, har I som gruppe en styret samtale i jeres arbejdsfællesskab. Derefter er der en online dialog mellem oplægsholdere, jer og andre deltagere fra hele landet. 

Under Hybridseminaret vil der være to samtaler. Vi anbefaler derfor, at I sidder fysisk sammen på jeres arbejdsplads. Når I deltager som gruppe, skal I udvælge en fra gruppen, som faciliterer og styrer disse to samtaler. Det kræver ikke særlige kompetencer at være den, der faciliterer. Vi sørger for, at den, der udvælges som facilitator, får en grundig introduktion til opgaven inden seminaret. Under tilmelding kan I registrere navn og mail på jeres facilitator, hvis I allerede ved, hvem dette er. Det er også muligt at tilmelde gruppen og efterfølgende registrere facilitatorens navn.    

Har I ikke mulighed for at sidde samlet, så kan vi placere jer i et digitalt breakout room. Ønsker I dette, så skriv venligst til hha@socialtalksonline.dk 

Er der allerede tilmeldt en gruppe fra din arbejdsplads, som du skal være en del af, så skriv i kommentarfeltet gerne navne og arbejdsplads på dem, du skal være i gruppe med.

STED

Online via Zoom

PRIS

2.000,00kr.

DATO & TID

20/06 2025 Kl. 09:00 - 11:45
Tilmeld dig

Tilmelding

Dato

20/06 2025 Kl. 09:00 - 11:45 - Højkonfliktsager: Hvordan bevarer vi barnets perspektiv?
15/08 2025 Kl. 09:00 - 11:45
Tilmeld dig

Tilmelding

Dato

15/08 2025 Kl. 09:00 - 11:45 - Højkonfliktsager: Hvordan bevarer vi barnets perspektiv?
Driller det? Ring til os på 51 52 07 59

Bliv medlem af Social Talks og få adgang til vores talks

Social Talks henvender sig til jer, der arbejder tæt på børn, unge og deres familier. Få ny viden og kapacitet, der kan styrke jeres arbejde og skabe positive forandringer.

Søg