Social Talks – en almennyttig forening
Inddragelse er en forudsætning når vi skal hjælpe de familier og børn, som har det svært. Vi skal forstå det, barnet og forældrene forstår, for at kunne hjælpe relevant. Skal vi skabe gode løsninger for barnet, skal vi bygge på de forståelser og ressourcer, der bor i familien. Finde dem, fremhæve dem, forstørre dem, udvikle dem. Sådan kan vi skabe forandring omkring et barn. I langt de fleste af alle forløbene i en familieafdeling, er det vigtigt at involvere barnet, forældrene, familien og netværket, både det private og det professionelle netværk, for på et tidspunkt at kunne slippe familien igen. Spørgsmålet er, hvad skal der til?
At arbejde inddragende og netværksopbyggende er en særlig kompetence, som hele tiden må trænes. Hvis man får involveret familien og netværk, så får man flere gode løsninger foræret – løsninger som kan holde, når forvaltningen slipper igen. Det er jo målet – målet er, at familien bliver selvhjulpne og selv kan. Og ofte er det barnet, der sætter ord på en løsning – ofte er det forældrene. Men hvad det kræver i den enkelte situation for det enkelte barn er en ny historie hver gang. En historie, som fagprofessionelle i høj grad sætter sit præg på.
Inddragelse og netværksopbygning er det sociale arbejde i børnefamilier. Det er en metode til at være nysgerrig og til at håndtere sociale problemer i og omkring familien. Det kan være forskellige former for omsorgssvigt, at klæde forældre bedre på til at drage omsorg for barnet, at håndtere skolefravær, kriminalitet, misbrug, mv. Det er ikke barnet, som har problemer, men som befinder sig i problemer, der er omdrejningspunktet.
Marianne Thing
Familiebehandler, Københavns Kommune
Farah Mansour
Familiebehandler, Familiehuset – BBU Nørrebro/Bispebjerg
At arbejde inddragende og netværksopbyggende er en grundkompetence uanset, om man er myndighedssagsbehandler, familiebehandler, kontaktpersoner eller lignende. Det er principper og konkrete metoder, som kan gennemsyre alle dele i sagsprocessen fra første møde med familien til § 50 undersøgelsen og det fortsatte arbejde i en foranstaltning. Og hvis der på et tidspunkt bliver behov for en netværksanbringelse, så er grundarbejdet gjort. Når denne vigtige forebyggende indsats lykkes, og det sker ofte, så kan familien bedre slippes fra forvaltningen på et tidspunkt. Samtidigt er det også dilemmaernes holdeplads – man bliver tvunget ud i mange faglige refleksioner og afvejninger og konfronteret med egne begrænsninger som fagperson.
At sikre denne kompetence i en afdeling handler også meget om organisation. Hvordan understøtter organisationen, at praktikerne kan arbejde inddragende? Hvordan bliver nyansatte klædt på? Det er vigtigt løbende at tale om metoder og principper for at vedligeholde et fælles fagligt afsæt, som direkte kan komme børnene og familierne til gavn.
Få ny inspiration til at skabe forandring i jeres hverdag og lær sammen og af hinanden på nye måder i kraft af styrede samtaler. Få konkrete idéer til de virksomme metoder. På kort tid og ved at deltage i seminaret kan I få et nyt fælles blik på forældresamarbejde og forslag til nye veje at forfølge sammen i hverdagen.
Hybridseminaret foregår via Zoom.
Det er muligt at deltage som individuel deltager eller som en gruppe.
Vi streamer oplægget (talks) ud til jer. Når I har set oplæggene, har I som gruppe en styret samtale i jeres arbejdsfællesskab eller som individuel deltager en styret samtale i et breakout room med andre individuelle deltagere. Derefter er der en online dialog mellem oplægsholdere, jer og andre deltagere fra hele landet.
Under Hybridseminaret vil der være to samtaler. Vi anbefaler derfor, at I sidder fysisk sammen på jeres arbejdsplads. Når I deltager som gruppe, skal I udvælge en fra gruppen, som faciliterer og styrer disse to samtaler. Det kræver ikke særlige kompetencer at være den, der faciliterer. Vi sørger for, at den, der udvælges som facilitator, får en grundig introduktion til opgaven inden seminaret. Under tilmelding kan I registrere navn og mail på jeres facilitator, hvis I allerede ved, hvem dette er. Det er også muligt at tilmelde gruppen og efterfølgende registrere facilitatorens navn.
Har I ikke mulighed for at sidde samlet, så kan vi placere jer i et digitalt breakout room. Ønsker I dette, så skriv venligst til hha@socialtalksonline.dk
Under Hybridseminaret vil der være to samtaler. Som individuel deltager vil du deltage i et breakout room sammen med andre individuelle deltagere. Der vil altid være en facilitator, som styrer samtalen.
Er der allerede tilmeldt en gruppe fra din arbejdsplads, som du skal være en del af, så skriv i kommentarfeltet gerne navne og arbejdsplads på dem, du skal være i gruppe med.
STED
Online via Zoom
PRIS
DATO & TID
Dato
Social Talks henvender sig til jer, der arbejder tæt på børn, unge og deres familier. Få ny viden og kapacitet, der kan styrke jeres arbejde og skabe positive forandringer.
Modtag nyheder om kommende Seminarer, Forum og Events
ADRESSE
c/o FishTank
Ingerslevsgade 44
1705 København V
CVR NR. 42038717
mail@socialtalks.dk
Vi kan kontaktes hver dag ml. 9.00 – 16.00.
Mails besvares inden for 2-3 timer i arbejdstiden.
©2023 Social Talks